Japn : Szusi, rmen, szasimi: a legkedveltebb japn telek |
Szusi, rmen, szasimi: a legkedveltebb japn telek
A Japn Nemzeti Turisztikai Szervezet 2009 folyamn tbb mint 15 ezer klfldi turistnak tette fel a krdst: "Japn tartzkodsa alatt melyik tel nyerte el leginkbb a tetszst?" A felmrs eredmnyrl a hivatal a napokban tjkoztatta a sajtt. A SankeiBiz japn zleti portlon olvashat hr nem tartalmaz nagyobb meglepetst: a vlaszadk kzel fele a szusit (寿司 - sushi) nevezte meg kedvenceknt.

A JNTO munkatrsai a Narita s a Kansai nemzetkzi repltereken janurtl ks szig sszesen 15355 tvoz klfldit krdeztek meg a Felkel Nap orszgban szerzett lmnyeikrl.
A japn konyha specialitsainak rangsorolsban 42 szzalkuk a sushi kategrijba tartoz maki (巻) s nigiri (握り) mellett tette le vokst, 21 szzalk (fleg a tajvani turistk) a rmen (ラーメン) tsztatelt vlasztotta, 20 szzalkuknak (leginkbb a knaiaknak) pedig a nyers halszeleteket tartalmaz sashimi (刺し身) volt a kedvence. A felmrsben rsztvevk kevesebb mint egytde kt msik japn telklnlegessget, a tempurt (天ぷら) s az udon (うどん) tsztateleket tartotta a legfinomabbnak.
Sushi recept:
Hozzvalk
A rizs
A rizst 3-4-szer megmossuk, amg a vz tiszta marad. Lecsepegtetjk, s kevs vzben (6 szemlyre szmtsunk 50 dkg kerek szem rizst, ehhez adunk 6 dl vizet) 30 percig llni hagyjuk. Ezutn letakarjuk az ednyt, s lass tzn kb. 5 percig melegtjk. Ers tzre kapcsolunk, s felforraljuk. Ismt lass tzre kapcsolunk, s a rizst 15 percig fzzk. Flrehzzuk az ednyt, a fed al egy sszehajtott konyharuht tertnk, s 10 percig pihentetjk. A rizst egy lapos tlba tertjk, sszekeverjk rizsecetkeverkkel (zsia-boltokban beszerezhet), s 10 percig pihentetjk. Mg egyszer tkeverjk, vigyzva, hogy a rizsszemek ne trjenek ssze, s mg 10 percig pihentetjk-htjk. 1 adag: 286 kcal.

Nori
Hajszlvkony szrtott tengerimoszat-lap. A stt zldesfekete, fszeres illat tengeri nvnybe tekerik a sushit. Gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban s vasban.
Halak, rkok, hsok s zldsgek
Csak friss tengeri llatokat, marhahst hasznlnak a sushihoz, ezeknek is a legnemesebb rszt. Pldul: lazac (friss s fstlt), vrs hs tonhal, tigrisrk, des rk, tintahal, polip, pcolt makrla, szvkagyl. Hsok kzl a marhahs hasznlhat a sushihoz. Leggyakrabban uborkval, avokdval, shiitake gombval ksztik. Vgl japn omlett, tamago is kerlhet a sushira. Ezt tojsbl ksztik, japn fszerekkel.
Szjaszsz
Szjabab s bza keverkbl ll, lesztvel, vzzel s sval sszedolgozott, hnapokig erjesztett zestszer. Sushievshez kis tlkba ntik, gymbrrel zestik, s ebbe mrtjk a sushi falatokat. gy mg finomabb!
Wasabi
Japn torma. Zld szn, csps fszer, keveset kell hasznlni belle.

Gymbr
A friss gymbrt megtiszttjk, vkony szeletekre vgjk, s ecetben rlelik - ez a gari, ami remek zestszer.
Evplcikk
A vilg legrgebbi eveszkze, mg ma is az emberisg egyharmada tkezik vele. gy gondoljk, ezek a meghosszabbtott ujjak. A plcikval trtn evs meghatrozza az telek elksztsnek mdjt is: falatokra vgva hasznljk az alapanyagokat. Nhny alapszably: a plcikt tilos az telbe szrni, a rizsbe vgkpp nem szabad. Ha sznetet tartunk az evsben, a plcikkat fektessk egyms mell a tlunk szlre gy, hogy hegykkel balra mutassanak. Plciknkkal nem illik az telt tovbbadni asztaltrsunknak, hadonszni, msokra vagy trgyakra mutogatni.

Fajtk
Nigri (klasszikus)
A ftt rizsbl elvesznk kb. 2 evkanlnyit, s tmr golyv formzzuk. Egy kb. fl cm vkony halszeletet a kzfejnkre fektetnk, rtesznk egy csipetnyi wasabit vagy reszelt tormt, s rnyomjuk a rizslabdt. Mutat s hvelykujjunk segtsgvel sszenyomjuk, megfordtjuk, s tgla alakv formzzuk. Tlcra tesszk, vgott jhagymval, metlhagymval dszthetjk.
Maki
Kitertnk egy bambuszrolt – ezt nevezik Makisunak, innen a neve (ennek hinyban egy tiszta konyharuht). Rfektetjk a nori lapot, kb. 1 cm vastagon bebortjuk rizzsel. Kzepre rakjuk a haldarabokat, hs- vagy zldsgcskot, pl. uborkt. A rol segtsgvel feltekerjk, a rudat kiss sszenyomkodjuk, s kb. 6 darabra vgjuk.
Temaki sushi
Sushi-tlcsrnek is nevezhetnnk. Kitertnk egy kb. 15x10 cm nagysg nori lapot, bal felt, kb. 4 cm szlesen bebortjuk 3 dkg rizzsel, kzepbe nyomkodjuk a tltelket (halat, zldsget), s tlcsrszeren feltekerjk. A vgt sszenyomjuk.

Rmen recept:
Japn rmen leves 2 f rszre
Hozzvalk
2 ek. szezmolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. friss gymbr
30 g szrtott shiitake gomba (ms nven illatos gomba)
¼ filzett csirkemell
7 dl alapl (leveskockval helyettesthet)
4 ek. szjaszsz
1 tk. cukor
s
Soba tszta 2 kteg – egy csomagban tbb kteg tszta van
1 nagy marok spent levl
2 szr jhagyma
A szrtott gombkat 7 dl langyos vzben ztassuk 1-2 rn t, mg megpuhulnak.
Egy lbasban, alacsony lngon melegtsk fel a szezmolajat. Adjuk hozz a reszelt fokhagymt s gymbrt. Kevergetve proljuk kb. 5 percen keresztl s kzben lvezzk a lbasbl felcsap finom illatokat! Ha van alaplevnk, azzal ntsk fel, ha nincs, akkor azt a vizet ntsk r, melyben a gomba zott s keverjk bele a leveskockt.
A gombkat vgjuk cskokra, a csirkemellet kisebb darabokra, s ezt is adjuk a leveshez, majd forraljuk fel s fzzk.
Kzben, egy msik ednyben tegyk fel fni a ramen tsztt. 2 percig fzzk majd szrjk le. Tegyk flre.
A leveshez adjuk hozz a szja szszt, a cukrot. Szzuk, ha mg szksges.
A spentleveleket mossuk meg, s tvoltsuk el a szrt, majd dobjuk a levesbe. Keverjk meg s vegyk le a tzrl.
A tsztt osszuk kt tlba s kanalazzunk r a forr levesbl. Tlals eltt felkarikzott prhagymval szrjuk meg.
|