Anime Classic / Minden ami anime...
Japán
Japán : Szusi, rámen, szasimi: a legkedveltebb japán ételek

Szusi, rámen, szasimi: a legkedveltebb japán ételek


A Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet 2009 folyamán több mint 15 ezer külföldi turistának tette fel a kérdést: "Japán tartózkodása alatt melyik étel nyerte el leginkább a tetszését?" A felmérés eredményéről a hivatal a napokban tájékoztatta a sajtót. A SankeiBiz japán üzleti portálon olvasható hír nem tartalmaz nagyobb meglepetést: a válaszadók közel fele a szusit (寿司 - sushi) nevezte meg kedvenceként.

A JNTO munkatársai a Narita és a Kansai nemzetközi repülőtereken januártól késő őszig összesen 15355 távozó külföldit kérdeztek meg a Felkelő Nap országában szerzett élményeikről.

A japán konyha specialitásainak rangsorolásában 42 százalékuk a sushi kategóriájába tartozó maki (巻) és nigiri (握り) mellett tette le voksát, 21 százalék (főleg a tajvani turisták) a rámen (ラーメン) tésztaételt választotta, 20 százalékuknak (leginkább a kínaiaknak) pedig a nyers halszeleteket tartalmazó sashimi (刺し身) volt a kedvence. A felmérésben résztvevők kevesebb mint egyötöde két másik japán ételkülönlegességet, a tempurát (天ぷら) és az udon (うどん) tésztaételeket tartotta a legfinomabbnak.

Sushi recept:

Hozzávalók
A rizs
A rizst 3-4-szer megmossuk, amíg a víz tiszta marad. Lecsepegtetjük, és kevés vízben (6 személyre számítsunk 50 dkg kerek szemű rizst, ehhez adunk 6 dl vizet) 30 percig állni hagyjuk. Ezután letakarjuk az edényt, és lassú tűzön kb. 5 percig melegítjük. Erős tűzre kapcsolunk, és felforraljuk. Ismét lassú tűzre kapcsolunk, és a rizst 15 percig főzzük. Félrehúzzuk az edényt, a fedő alá egy összehajtott konyharuhát terítünk, és 10 percig pihentetjük. A rizst egy lapos tálba terítjük, összekeverjük rizsecetkeverékkel (Ázsia-boltokban beszerezhető), és 10 percig pihentetjük. Még egyszer átkeverjük, vigyázva, hogy a rizsszemek ne törjenek össze, és még 10 percig pihentetjük-hűtjük. 1 adag: 286 kcal.

Nori
Hajszálvékony szárított tengerimoszat-lap. A sötét zöldesfekete, fűszeres illatú tengeri növénybe tekerik a sushit. Gazdag proteinben, kalciumban, karotinban, foszforban és vasban.

Halak, rákok, húsok és zöldségek
Csak friss tengeri állatokat, marhahúst használnak a sushihoz, ezeknek is a legnemesebb részét. Például: lazac (friss és füstölt), vörös húsú tonhal, tigrisrák, édes rák, tintahal, polip, pácolt makréla, szívkagyló. Húsok közül a marhahús használható a sushihoz. Leggyakrabban uborkával, avokádóval, shiitake gombával készítik. Végül japán omlett, tamago is kerülhet a sushira. Ezt tojásból készítik, japán fűszerekkel.

Szójaszósz
Szójabab és búza keverékéből álló, élesztővel, vízzel és sóval összedolgozott, hónapokig erjesztett ízesítőszer. Sushievéshez kis tálkába öntik, gyömbérrel ízesítik, és ebbe mártják a sushi falatokat. Így még finomabb!

Wasabi
Japán torma.
Zöld színű, csípős fűszer, keveset kell használni belőle.

Gyömbér
A friss gyömbért megtisztítják, vékony szeletekre vágják, és ecetben érlelik - ez a gari, ami remek ízesítőszer.

Evőpálcikák
A világ legrégebbi evőeszköze, még ma is az emberiség egyharmada étkezik vele. Úgy gondolják, ezek a meghosszabbított ujjak. A pálcikával történő evés meghatározza az ételek elkészítésének módját is: falatokra vágva használják az alapanyagokat. Néhány alapszabály: a pálcikát tilos az ételbe szúrni, a rizsbe végképp nem szabad. Ha szünetet tartunk az evésben, a pálcikákat fektessük egymás mellé a tálunk szélére úgy, hogy hegyükkel balra mutassanak. Pálcikánkkal nem illik az ételt továbbadni asztaltársunknak, hadonászni, másokra vagy tárgyakra mutogatni.

Fajták

Nigri (klasszikus)
A főtt rizsből elveszünk kb. 2 evőkanálnyit, és tömör golyóvá formázzuk. Egy kb. fél cm vékony halszeletet a kézfejünkre fektetünk, ráteszünk egy csipetnyi wasabit vagy reszelt tormát, és rányomjuk a rizslabdát. Mutató és hüvelykujjunk segítségével összenyomjuk, megfordítjuk, és tégla alakúvá formázzuk. Tálcára tesszük, vágott újhagymával, metélőhagymával díszíthetjük. 

Maki
Kiterítünk egy bambuszrolót – ezt nevezik Makisunak, innen a neve (ennek hiányában egy tiszta konyharuhát). Ráfektetjük a nori lapot, kb. 1 cm vastagon beborítjuk rizzsel. Közepére rakjuk a haldarabokat, hús- vagy zöldségcsíkot, pl. uborkát. A roló segítségével feltekerjük, a rudat kissé összenyomkodjuk, és kb. 6 darabra vágjuk.

Temaki sushi
Sushi-tölcsérnek is nevezhetnénk. Kiterítünk egy kb. 15x10 cm nagyságú nori lapot, bal felét, kb. 4 cm szélesen beborítjuk 3 dkg rizzsel, közepébe nyomkodjuk a tölteléket (halat, zöldséget), és tölcsérszerűen feltekerjük. A végét összenyomjuk.

Rámen recept:

 

Japán rámen leves 2 fő részére
 
Hozzávalók
2 ek. szezámolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. friss gyömbér
30 g szárított shiitake gomba (más néven illatos gomba)
¼ filézett csirkemell
7 dl alaplé (leveskockával helyettesíthető)
4 ek. szójaszósz
1 tk. cukor

Soba tészta 2 köteg – egy csomagban több köteg tészta van
1 nagy marok spenót levél
2 szár újhagyma
 
A szárított gombákat 7 dl langyos vízben áztassuk 1-2 órán át, míg megpuhulnak.
 
Egy lábasban, alacsony lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért. Kevergetve pároljuk kb. 5 percen keresztül és közben élvezzük a lábasból felcsapó finom illatokat! Ha van alaplevünk, azzal öntsük fel, ha nincs, akkor azt a vizet öntsük rá, melyben a gomba ázott és keverjük bele a leveskockát.
A gombákat vágjuk csíkokra, a csirkemellet kisebb darabokra, és ezt is adjuk a leveshez, majd forraljuk fel és főzzük.
 
Közben, egy másik edényben tegyük fel főni a ramen tésztát. 2 percig főzzük majd szűrjük le. Tegyük félre.
A leveshez adjuk hozzá a szója szószt, a cukrot. Sózzuk, ha még szükséges.
A spenótleveleket mossuk meg, és távolítsuk el a szárát, majd dobjuk a levesbe. Keverjük meg és vegyük le a tűzről.
A tésztát osszuk két tálba és kanalazzunk rá a forró levesből. Tálalás előtt felkarikázott póréhagymával szórjuk meg.
 

 

 
Menü

001. Főoldal
Napi Frissítések
002. Oldal dolgai
VK; RK; Kitüntetéseim; Oldal cicája
003. Animék
Képek, animációk; ismertető, egyéb dolgok
004. Extrák
Képtárak; Animációk; Ismertetők; Mangaletöltés
005. Japán
Minden, ami Japán
  
 
Projektek

Elfen Lied
Eddigi feltöltött fejezetek:15


 

Moe Kare!!
Eddigi feltöltött fejezetek:15


Ai hime - Ai to Himmegeto
Eddig felétöltött fejezetek: 2


A mangafeltöltések kicsit szünetelni fognak, mert betelt a tárhelyem ! 

 
Oldal infó

Szerkesztő: Hattie
Oldal címe: chu.gportal.hu
Host:Gportal.hu
Design: Saját készítésű
Indulás: 2010.11.5.
Téma: Anime,manga
Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox
Banner:

 
Partnerek


rozen-bakugan.gp
vanpaianaito.gp
@ naruto-akatsuki.gp
@ anime-fancuccok.gp
@ kaleido-star.gp

Cserélni szeretnél? Katt ide!

 
Chat

 
 
Felhasználó
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók

látogató van itt

 

 

 
 

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!